Infekcije dišnih putova

RSV (RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS)

Objavljeno 15.12.2021.
Mirela Vidović
Respiratorni sincicijski virus (RSV) uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava u svih dobnih skupina i najčešći je uzrok bronhiolitisa u dojenčadi i male djece. Infekcije u starije djece i odraslih u pravilu imaju blagu kliničku sliku, a iznimka su starije osobe i bolesnici s oslabljenim imunosnim odgovorom.
RSV (RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS)
 

Što je respiratorni sincicijski virus i što uzrokuje?

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je otkriven prije 65 godina i poznata je njegova struktura, no usprkos tome do danas nije razvijena učinkovita i prihvatljiva ciljana terapija kao niti cjepivo. Iako se pojedini slučajevi RSV infekcije mogu javiti sporadično tijekom cijele godine, RSV infekcija je sezonska bolest. U krajevima s umjerenom klimom, pa tako i kod nas, epidemije infekcija RSV-om se javljaju od studenog do travnja, s vrhuncem tijekom siječnja i veljače, u pravilnim epidemijskim ciklusima svakih 8-14 mjeseci.  

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.