Infekcije dišnih putova

Gripa i komplikacije

Objavljeno 15.12.2021.
Doc. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman, dr. med. specijalist psihijatar, subspecijalist biologijske psihijatrije
Gripa je akutna virusna respiracijska infekcija koja uzrokuje značajan pobol i smrtnost diljem svijeta.
Gripa i komplikacije
 

Virus gripe

Virus tipa C nije toliko značajan jer uzrokuje samo blagi oblik bolesti.

Od sezonske gripe, koja se uobičajeno javlja  u jesen i zimi, najčešće obolijevaju djeca u dobi od 6 mjeseci do 5 godina i odrasli od 65 godina i stariji. Postoje tri različite vrste virusa gripe koji inficiraju ljude: gripa A, B i C. Virus tipa A i C pogađa ljude i životinje, a virus tipa B samo ljude. Virus tipa C  nije toliko značajan jer uzrokuje samo blagi oblik bolesti. Unutar glavnih tipova virusa gripe postoje brojni podtipovi. Virusi gripe se stalno mijenjaju a novi sojevi se redovito pojavljuju. U osoba koje su preboljele gripu organizam je već stvorio protutijela za borbu protiv tog specifičnog soja virusa. Ako su budući virusi gripe slični onima s kojima ste se prije susreli, bilo da ste preboljeli bolest ili se cijepili, ta već postojeća protutijela mogu bilo zaustaviti razvoj bolesti bilo smanjiti njezinu težinu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Prikaži reference  ˅
Zatvori reference  ˄
  1. asdf
  2. 323defasdfasdf
  3. dsdfasdkfkdf sd jfkjdfa kjdsflkj sdjf
  4. dfsda

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.