Koža i zdravlje kože i prehrana
RECEPTI
Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Puretina daje visokokvaliteno meso koje se može kombinirati s brojnim dodacima, a u ovom jelu mirisno-osvježavajući okus limuna savršeno se slaže s purećim prsima.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 pureća prsa
  • namaz od zelenih maslina
  • istarski sir
  • maslinovo ulje
  • muškatno vino za podliti
  • bešamel-umak
  • jedan veći limun

Priprema jela

Pureća prsa se razrežu na odrezak debljine 1 cm, lagano se istuku drvenim batom i bez soljenja namažu namazom od zelenih maslina. Na to se po sredini slože kocke (deblje) tvrdog istarskog sira. Zarola se i veže konopcem, poškropi uljem, zalije muškatnim vinom te peče oko 45 minuta na 200 °C. Izvadi se, ohladi i reže.

Složi se na pladanj na koji se prethodno izlije rijetki bešamel-umak u koji se doda sok od jednog limuna.

Prilog je palenta koju oblikujemo u veće kalupe za kolače (medvjeđe šapice).

Dinja u šampanjcu
Dinja u šampanjcu
Idealan desert za kasne večernje obroke tijekom ljetnih mjeseci dok s prijateljima uživate na terasama uz more.
prikaži recept
 

Priprema jela

Razrežite jednu sočnu dinju na male kocke, pospite šećerom od vanilije i ostavite da stoji u frižideru 4-5 sati. Istovremeno šampanjac stavite hladiti u frižider. Prije posluživanja, samo ulijte oko 1,5-2 dcL hladnog šampanjca na dinju. Služi se sa svježim listićima mente.

Kolač od mrkve
Kolač od mrkve
Ovaj recept predstavlja još jedan dokaz da mrkva kao povrće može rezultirati savršenim okusom ako se kombinira pažljivo sa slatkim sastojcima.
prikaži recept
 

Biskvit


  • 5 bjelanjaka
  • 25 dag šećera
  • 15 dag sirove, sitno naribane i suhe mrkve
  • sok od jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo


Mrkvu naribati dan prije, oko 800 grama, i pustiti da se osuši u pećnici zagrijanoj na 60 °C.

Peći na laganijoj vatri (oko 160°C) dok ne porumeni, te ohladiti.

Krema


  • 0,5 L mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 5 žlica oštrog brašna


Skuhati i u hladnu kremu dodati 15 dkg maslaca i 6 žlica u prah samljevenog smeđeg šećera

Biskvit prerezati i dodati kremu po sredini. Posipati s 5 dag sitno mljevenih oraha.

Analiza jela

Nakon laganog i niskokaloričnog glavnog obroka možemo si dopustiti ovu visokokalorijsku raskoš koja nam donosi pravi melem za nepce ali i veliko bogatstvo u ulju topivog vitamina A (jaje, mrkva, maslac), vitamina E (jaje, maslac, orasi) i te u vodi topivih svih vitamina B-skupine (mlijeko, jaje).

Francuska juha od luka
Francuska juha od luka
Savršena nutritivna kombinacija koja će pomoći održavanju zdravog imunološkog sustava i osiguravanju pravilne hidriranosti organizma tijekom zime.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 veća crvena luka
  • 50 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • ½ litre mlijeka
  • 100 g ribanog ementalera
  • 50 g ribanog parmezana
  • 2 do 3 kriške suhog kruha
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema jela

Luk ogulite, prepolovite, narežite na tanke rezance i zajedno sa zdrobljenim češnjakom stavite na zagrijani maslac da zamre. Podlijte toplom vodom (ili vinom) i pirjajte približno jedan sat, na vrlo laganoj vatri. Povremeno podlijevajte vodom da luk ne potamni. Kruh narežite na kockice I namočite u mlijeko. Istisnite ga i umiješajte u juhu, te kuhajte na tihoj vatri otkriveno još pola sata. Zatim juhu procijedite i začinite ribanim ementalerom, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako je previše gusta, dolijte još tople vode i stavi te na vatru da kratko proključa. Razdijelite juhu u zdjelice, pospite ribanim parmezanom i poslužite vruće.

Analiza jela

Siromašno proteinima, ali bogato složenim ugljikohidratima i vlaknima topivim u vodi, ovo jelo izvrsna je preporuka svima koji imaju problema s bolovima zglobovima, cirkulacijom i koncentracijom. Jelo je kalorično (jedan obrok daje približno 350 kcal), ali u kombinaciji s niskokaloričnim glavnim jelom daje izvrstan uvod u jedan izdašan, a opet lagan zimski ručak. Ovo jelo zapravo predstavlja pravi primjerak izvrsnog zimskog toplog obroka. Kada se priprema pažljivo i polagano, ovakva juha daje sve blagodati koje u sebi sadrži jedinstvena namirnica - crveni luk. U sebi luk sadrži tvari koje djeluju protuupalno i pomažu dekongestiji - otapanju sluzi u sinusima i katara u plućima. Takvo jelo moralo bi se naći jednom tjedno na našim jelovnicima tijekom zime.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(14)
5.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.