Poremećaji erekcije i prehrana
RECEPTI
Kuhane bijele šparoge sa šafranom i majonezom
Kuhane bijele šparoge sa šafranom i majonezom
Ovo jelo priprema se u vrhunskom budimpeštanskom hotelu Gresham Palace i jedno je od najcjenjenijih toplih predjela.
prikaži recept
 

Priprema jela

Ogulite bijele šparoge, uronite ih na 7 minuta u kipuću slanu vodu tek toliko da voda pokrije šparoge. Izvadite, ocijedite i ohladite.

Umak: u 2 dcl vrhnja za kuhanje dodajte malu žličicu šafrana i pustite da prokuha, ohladite i pomiješajte s 3 žlice majoneze. Prelijte po sredini šparoga i poslužite uz komade prepečenca i hruskave salate.

Krafi u umaku od naranče s orasima
Krafi u umaku od naranče s orasima
Istarska svadba je nezamisliva bez krafi i s pravom se ovo jelo smatra vrhuncem gastronomije.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe) - tijesto

  • ½ kg brašna
  • 3 jaja
  • 10 g soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Sastojci - nadjev

  • 100g ribanog kravljeg sira
  • 100g ribanog ovčjeg sira
  • 1 žlica sitno ribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 5 žlica rastopljenog maslaca
  • 50 g suhih grožđica
  • 2 žlice ruma



Sastojci - umak

  • 1 slatko vrhnje
  • 1 ribana narančina kora i sok od 1 naranče
  • 50 g mljevenih oraha
  • šećera po želji (ako je potrebno)


Priprema jela

Tijesto umijesimo kao za rezance. Na razvaljano tijesto stavimo kupčiće nadjeva od sira, poklopimo drugim listom tijesta, a posebnim okruglim rezačem režemo preko kupčića i dobivamo okrugle krafe (raviole). Možemo ih rezati i nožićem u drugim oblicima, u kvadratiće ili trokutiće. Krafe kuhamo u slanoj kipućoj vodi desetak minuta. Kuhane ocijedimo i služimo ih kao toplo jelo uz umak.

Umak: staviti u tavu vrhnje, ribanu naranču i sok od naranče. Prokuhati i dodati orahe. Zakuhati skupa sa orasima. Politi po vrućim krafima i servirati.

Bakalar s krumpirom
Bakalar s krumpirom
Bakalar je fantastična riba, koja osim jedinstvenog okusa posjeduje i jedinstvenu mogućnost duže pohrane u obliku sušenog bakalara. Ovo jelo može se spremati cijele godine, a ne samo za Badnjak.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • smrznuti file bakalara, 600 g
  • 400-500 g krumpira
  • češnjak
  • peršin
  • 1 dl vina
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 žličica krupne morske soli, malo papra
  • 2-3 lovorova list
  • svježi ili sušeni ružmarin

Priprema jela

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Popržite, dolijte vino, ½ L vode i dodajte narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhajte oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.

Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Puretina daje visokokvaliteno meso koje se može kombinirati s brojnim dodacima, a u ovom jelu mirisno-osvježavajući okus limuna savršeno se slaže s purećim prsima.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 pureća prsa
  • namaz od zelenih maslina
  • istarski sir
  • maslinovo ulje
  • muškatno vino za podliti
  • bešamel-umak
  • jedan veći limun

Priprema jela

Pureća prsa se razrežu na odrezak debljine 1 cm, lagano se istuku drvenim batom i bez soljenja namažu namazom od zelenih maslina. Na to se po sredini slože kocke (deblje) tvrdog istarskog sira. Zarola se i veže konopcem, poškropi uljem, zalije muškatnim vinom te peče oko 45 minuta na 200 °C. Izvadi se, ohladi i reže.

Složi se na pladanj na koji se prethodno izlije rijetki bešamel-umak u koji se doda sok od jednog limuna.

Prilog je palenta koju oblikujemo u veće kalupe za kolače (medvjeđe šapice).

Čokoladna torta
Čokoladna torta
Kolač koji zadovoljava najistančanija nepca i pobuđuje oslobađanje prirodnih endogenih opijata, endorfina koji potiču osjećaj ugode i sreće u našem organizmu.
prikaži recept
 

Sastojci (za tortu promjera 20 cm)

  • 150 g crne čokolade (sa što više udjela kakaa, najmanje 50%)
  • 10 dkg mljevenih oraha
  • 4 jaja
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g brašna
  • 0,5 dL mlijeka
  • 1 dL slatkog vrhnja
  • 125 g maslaca + 10 g za premazivanje lima

Priprema jela

Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za tortu (promjera 20 cm) premažite maslacem.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumance i šećer miješajte mikserom dok ne dobijete svijetložutu smjesu. Dodajte u nju brašno i snijeg od bjelanjaka i dobro je promiješajte.

U posudu ulijte mlijeko, slatko vrhnje i maslac te ostavite na vatri da zakuha. Potom maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu te miješajte dok se ne rastopi. Dodajte mljevene orahe. Umiješajte kremu u smjesu jaja i brašna te izlijte u kalup za pečenje. Smanjite vatru na 160 °C i pecite 20-25 min na (probajte nožem da li je dovoljno pečena iznutra), ostavite da se ohladi i tek potom izvadite iz kalupa. Kad se ohladi pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlagom.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(17)
5.0 od 5

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.