Reumatoidni artritis i prehrana
RECEPTI
Bakalar s krumpirom
Bakalar s krumpirom
Bakalar je fantastična riba, koja osim jedinstvenog okusa posjeduje i jedinstvenu mogućnost duže pohrane u obliku sušenog bakalara. Ovo jelo može se spremati cijele godine, a ne samo za Badnjak.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • smrznuti file bakalara, 600 g
  • 400-500 g krumpira
  • češnjak
  • peršin
  • 1 dl vina
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 žličica krupne morske soli, malo papra
  • 2-3 lovorova list
  • svježi ili sušeni ružmarin

Priprema jela

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Popržite, dolijte vino, ½ L vode i dodajte narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhajte oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.

Inćuni u pećnici
Inćuni u pećnici
Male, jeftine, plave ribe predstavljaju pravu blagodat za svakoga jer obiljuju visokokvalitetnim aminokiselinama, omega-3-masnim kiselinama i cinkom koji jača naš organizam.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 60 dkg inćuna
  • 1 dL maslinovog ulja
  • 1 dL vina
  • 20-ak kapara
  • 3 češnja češnjaka
  • sok 1 limuna
  • crne masline
  • lovorov list
  • ružmarin
  • sol
  • papar

Priprema jela

Na hladno ulje poslagati očišćene inćune. Preliti vinom, limunovim sokom i dodati malo vode, ako treba da prekrije inćune. Dodati nasjeckani češnjak, kapare, masline i ostale začine te peći oko 40 min na 180 °C.

Poslužiti uz kuhani krumpir ili blitvu s krumpirom.

Dinja u šampanjcu
Dinja u šampanjcu
Idealan desert za kasne večernje obroke tijekom ljetnih mjeseci dok s prijateljima uživate na terasama uz more.
prikaži recept
 

Priprema jela

Razrežite jednu sočnu dinju na male kocke, pospite šećerom od vanilije i ostavite da stoji u frižideru 4-5 sati. Istovremeno šampanjac stavite hladiti u frižider. Prije posluživanja, samo ulijte oko 1,5-2 dcL hladnog šampanjca na dinju. Služi se sa svježim listićima mente.

Zapečene ili gratinirane smokve
Zapečene ili gratinirane smokve
Smokve su lijepo, ukusno i zdravo voće, a ovako priređene mogu se konzumirati duže vremena jer ovo jelo ostaje svježe i sutradan.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • 300 g skute (ricotta)
  • 12 smokvi
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • listići mente

Priprema jela

Zgnječite skutu vilicom, dodajte šećer, istučena jaja, vrhnje i listiće mente usitnjene na vrlo fine komadiće. Tepsiju namažite maslacem i ulijte u nju smjesu. Poslažite po tome smokve kojima ste otklonili drškicu i koje ste porezali po pola. Stavite u ugrijanu pečnicu od 200 °C i pecite 35 minuta. Može se služiti mlako.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(24)
4.3 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.