Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička pozornost te se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.
Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine jest "Slavimo biološku raznolikost".
Proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30% stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane.
Dok se 25% svjetske proizvodnje hrane odvija na nastanjenom dijelu naše planete, za što se koristi 70% izvora pitke vode.
Velika količina neiskorištene i bačene hrane znači da smo uzalud iskoristili sve resurse koje smo uložili u njenu proizvodnju.
Gnojiva i pesticidi koji se koriste u proizvodnji bespotrebno su iskorišteni, no njihov negativan utjecaj na prirodna staništa životinja je trajan.
Aktualna situacija s pandemijom bolesti COVID-19 također nas treba ponukati da preispitamo svoj odnos prema prirodi i okolišu.
Oko 70% novih bolesti u ljudskoj populaciji čine zoonoze, koje su prešle s divljih životinja na čovjeka kao domaćina.
Zadiranje u prirodna staništa divljih životinja i nekritički odnos prema vlastitim ambicijama, pravdanim razvojem suvremenog ljudskog društva, vode čovječanstvo u rizičnu poziciju.
Gubitak i degradacija prirodnih staništa, osobito šumskih ekosustava, gubitak prirodnih domaćina, pojačani kontakt ljudi s divljim životinjama i njihovo nekontrolirano korištenje, razlog su povećanja rizika za prelazak patogena s divljih životinja na ljude.