Ostalo

Nove preporuke za ugostiteljske objekte

Objavljeno 15.10.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima i kod pružanja ugostiteljskih usluga.
Nove preporuke za ugostiteljske objekte
 

Riječ je o preporukama za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima, u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima, za sprječavanje zaraze u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih barova i klubova, za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane tzv. cateringa tijekom pandemije te za sprječavanje zaraze tijekom održavanja svadbenih obreda i slavlja.

U svim se objavljenim preporukama ističu tzv. opće preporuke, od toga da u objektima svima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra, obveznom nošenju maski za lice i za zaposlene, i po novom, i za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima) i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezinficijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).

Preporučuje se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača.

Tu su i preporuke da gosti čaše i posuđe ne dijele ni sa kime, kao i za mjerenje temperature svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt.

Uz te opće preporuke, svima je i zajednička novost od ovoga tjedna da se broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom i na otvorenom prostoru (terasama) određuje prema kriteriju četiri metra kvadrata po osobi, te da, ako imaju više od 50 sudionika/gostiju, na svakih 50 moraju imati tzv. covid-redara.

To ujedno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnom lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta niti visoki stolovi, kao niti na svadbama i drugim slavljima tzv. švedski stolovi, nego se hrana mora usluživati na stolovima.

Barovima i klubovima nije dozvoljen ni plesni podij ni plesanje, a umjesto toga im se preporučuje da postave sjedeća mjesta, uz uvjet da stolovi budu na udaljenosti od tri metra.

Preporuke za svadbe dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten.

Za klubove se još preporučuje, ako postoji mogućnost, da rade na otvorenom, ali ni tada nisu dopuštena stajaća mjesta niti visoki stolovi, dok za šankom smiju biti samo sjedeća mjesta.

Preporučuje se i pojačano prozračivanje prostora, kao i rad u dvije smjene s pauzama između kako bi se prostor dezinficirao.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.