Bolesti štitnjače i prehrana
RECEPTI
Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Orada je kraljica među ribama, a ovo jelo dodatno ističe sve njene vrijednosti i upotrebljivost orade u obliku dimljene ribe.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 krumpira
  • 4 filea (čistog mesa bez kože i kosti) dimljene orade

Za umak:

  • 10 listića peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema jela

Obrišite i posolite filee dimljene ribe. Ogulite krumpire i narežite na što tanje ploškice. Na tepsiju poslažite ploškice krumpira jednu preko druge poput crjepova na krovu. Posolite lagano krumpire i na njih stavite ribe. Pokrijte ribu preostalim krumpirom slažući ih na isti način. Umjereno posolite i nakapajte malo maslinova ulja i narežite listiće maslaca. Pecite jedan sat u pećnici zagrijanoj na 150 °C. U međuvremenu oljuštite češnjak i nasjeckajte s peršinom, posolite, popaprite i dodajte malo ulja da dobijete umak koji ponudite uz zgotovljeno jelo.

Salata od divlje rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso
Salata od divlje rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso
Gorki okus rige savršeno se slaže sa slatkim breskvama i kiselkastim jabukama. Uz dodatak sezamovog ulja predstavlja pravo jelo "fusion"-kuhinje jer spaja mediteran s istokom.
prikaži recept
 

Priprema jela

Zrna prosa očistite i skuhajte 10 minuta u vrućoj vodi uz dodatak maslinovog ulja (2 žlice). Ocijedite proso nakon kuhanja i ostavite ga da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhao proso sačuvajte i vruću prelijte preko kus-kusa. Poklopite i ostavite da omekša 10 minuta. Nakon toga ocijedite i pustite zrna kus-kusa da se ohlade.

U zdjelu stavite listiće divlje rige koje ste rukama usitnili na manje komade, dodajte kockice oguljene breskve, kockice oguljene jabuke, proso i kus-kus. Sve lagano posolite grubom morskom soli, začinite limunom, balzamičnim octom i sezamovim uljem.

Analiza jela

Ova prekrasna salata prava je riznica nutritivno vrijednih tvari. Kus-kus je parena i drobljena žitarica (tjestenina) koju možemo nabaviti već napola pripremljenu pa nije potrebno dodatno kuhanje već je dovoljno namakanje u toploj vodi ili juhi. Bogata je složenim ugljikohidratima. Proso je namirnica izuzetno bogata silicijem koji je važan za zdravlje kose i noktiju, a ima jedinstven okus koji možemo iskoristiti kao dodatak juhama, salatama ili od njega spremiti tijesto za kolače. U ovoj kombinaciji, važno je da breskve budu prilično zrele, a da jabuka bude reska, kiselkasta. Sezamovo ulje dat će ovom jelu posebnu, egzotičnu aromu.

Banane u sirupu od meda bagrema s bademima
Banane u sirupu od meda bagrema s bademima
Pravi energetski obrok koji je idealan za prehranu djece, osoba u pubertetu i za rekonvalescente.
prikaži recept
 

Priprema jela

Za jednu osobu potrebno je oguliti i poprečno prerezati jednu srednju bananu. Malu šalicu vode potrebno je zakuhati do vrenja te se u tekućinu doda velika žlica meda od bagrema i vanilin-šećer. Kuha se uz miješanje na laganoj vatri i kad smjesa postane sirupasta ostavi se da se hladi. Bademe grubo narezati i staviti u ohlađeni sirup te zatim sve to skupa preliti po bananama. Može se ukrasiti listićima svježe mente i po potrebi služiti uz sladoled s okusom vanilije.

Napomena: Bademi u kombinaciji s bananom vrlo blagotvorno djeluju na regulaciju kiselosti želuca i štite od žgaravice.

Kolač od mrkve
Kolač od mrkve
Ovaj recept predstavlja još jedan dokaz da mrkva kao povrće može rezultirati savršenim okusom ako se kombinira pažljivo sa slatkim sastojcima.
prikaži recept
 

Biskvit


  • 5 bjelanjaka
  • 25 dag šećera
  • 15 dag sirove, sitno naribane i suhe mrkve
  • sok od jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo


Mrkvu naribati dan prije, oko 800 grama, i pustiti da se osuši u pećnici zagrijanoj na 60 °C.

Peći na laganijoj vatri (oko 160°C) dok ne porumeni, te ohladiti.

Krema


  • 0,5 L mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 5 žlica oštrog brašna


Skuhati i u hladnu kremu dodati 15 dkg maslaca i 6 žlica u prah samljevenog smeđeg šećera

Biskvit prerezati i dodati kremu po sredini. Posipati s 5 dag sitno mljevenih oraha.

Analiza jela

Nakon laganog i niskokaloričnog glavnog obroka možemo si dopustiti ovu visokokalorijsku raskoš koja nam donosi pravi melem za nepce ali i veliko bogatstvo u ulju topivog vitamina A (jaje, mrkva, maslac), vitamina E (jaje, maslac, orasi) i te u vodi topivih svih vitamina B-skupine (mlijeko, jaje).

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(23)
4.6 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.