Prehrana

Utjecaj svjetlosti na vitamine u povrću

Objavljeno 05.03.2010.

Reuters

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako svjetlost u prodavaonicama održava svježinu špinata i potiče proizvodnju novih vitamina, objavio je Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Utjecaj svjetlosti na vitamine u povrću
 

Ovo iznenađujuće otkriće bi moglo naći primjenu pri pohrani drugih vrsta povrća, kažu znanstvenici.

U studiji je analizirano povrće koje je u supermarketima držano na fluorescentnom svjetlu i temperaturi od 4 stupnja Celzija.

Pokazalo se kako ovakvi uvjeti već nakon 3 dana dovode do povišenja prisutnosti vitamina C, K, E i B9, ali i antioksidansa karoteinoida, primjerice luteina i zeaksantina.

Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se proces fotosinteze nastavlja i nakon što se povrće odstrani iz tla, pod uvjetom da je izloženo svjetlosti te da u listovima ostane dovoljna količina vlage.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.