Reuters
Podaci prikupljeni od gotovo 1000 ispitanika odrasle životne dobi su objavljeni u stručnom časopisu Annals of Epidemiology.
Hrana s visokim glikemijskim indeksom koja dovodi do brzog povišenja koncentracije šećera u krvi uključuje primjerice kruh ili krumpir.
Talijanski znanstvenici s milanskog Instituta Mario Negri su utvrdili i da ukupni unos ugljikohidrata nije moguće povezati s većim izgledima za razvoj raka gušterače.
Nasuprot tome, povećani unos voća je izravno povezan s manjim izgledima za pojavu ovog oblika karcinoma.
U nekim ranijim istraživanjima je rak gušterače već povezivan s češćom konzumacijom zaslađenih gaziranih sokova.
Samo 5% oboljelih od raka gušterače živi 5 godina nakon dijagnoze jer se bolest koju u prvoj fazi razvoja ne prate lako uočljivi simptomi najčešće otkriva prekasno za uspješno liječenje.
Ostali faktori rizika za rak gušterače uključuju pušenje i dijabetes.