HealthDay
Kanadski znanstvenici s University of Toronto naglašavaju ključnu ulogu visokog udjela svježeg voća i povrća te vlakana u prehrani dijabetičara.
Namirnice niskog glikemijskog indeksa imaju presudnu važnost za održavanje preporučenih koncentracija šećera u krvi te je njihov učinak zamjetan već u roku od tri tjedna, pokazuju podaci prikupljeni od 1617 pacijenata s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2.
Riječ je o hrani čiju konzumaciju prati konstantna koncentracija šećera u krvi, bez naglih skokova.
Većina sudionika istraživanja je bila srednje životne dobi i pretila, a šećernu bolest su prije početka istraživanja kontrolirali uz pomoć lijekova ili inzulina.
Uz olakšanu kontrolu koncentracije šećera u krvi, ovakva prehrana je dovodila do smanjenja koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi, gubitka viška kilograma te snižavanja koncentracije proteina povezanih s upalnim procesima.
Ranije studije su već ukazale na vezu između zdrave prehrane i smanjenja rizika za bolesti srca kod osoba s dijabetesom.