Žensko zdravlje

Utjecaj prehrane na rizik obolijevanja od raka dojke

Objavljeno 08.06.2021.

HealthDay

Ženama čija prehrana sadrži visoki udio crvenog mesa i mesnih prerađevina, šećera i zasićenih masti prijeti prosječno 12% veći rizik obolijevanja od raka dojke, objavili su istraživači iz instituta IROCA u Barceloni.
Utjecaj prehrane na rizik obolijevanja od raka dojke
 

Riječ je o hrani koja potiče kronične upalne procese u organizmu i tako povećava rizik obolijevanja od raka, pokazuju podaci prikupljeni tijekom 15 godina od oko 318000 ispitanica.

Dodatno povećanje rizika je zabilježeno kod ispitanica koje su konzumirale najviše ovakve hrane.

Uz to, ove sudionice istraživanja su najčešće bile nesklone hrani koja bi imala protuupalni učinak - povrću, voću, mahunarkama, integralnim žitaricama i nezasićenim mastima.

Ranije studije su već povezale mediteranski način prehrane s manjim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.