Kolesterol u našem tijelu
Kolesterol se među stanicama
prenosi specijalnim prenosiocima koji se nazivaju lipoproteini. Nekoliko je
vrsta prenosilaca kolesterola, a posebno su zanimljivi lipoproteini male
gustoće (LDL) i lipoproteini velike gustoće (HDL).
Povišena razina ukupnog i LDL-kolesterola te smanjena
razina HDL-kolesterola povećavaju
rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne
razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL- te povećana razina HDL-kolesterola,
taj isti rizik smanjuju.
Lipoproteini male gustoće
(LDL) prenose kolesterol iz jetre krvlju do stanica. Višak kolesterola, kojega
stanica ne koristi, može se taložiti na stijenkama arterija koje nose krv do
srca i mozga. Na nastale naslage kolesterola mogu se taložiti i neke druge tvari
te se stvara plak koji s vremenom može uzrokovati prvenstveno aterosklerozu, a
potom i ostale bolesti srca i krvožilja. Ovo je razlog zašto se LDL-kolesterol naziva "loš" kolesterol.
Lipoproteini velike gustoće (HDL) su molekule koje cirkuliraju kroz krv i
uklanjaju višak kolesterola iz krvi i tkiva vraćajući ga u jetru. Na ovaj način
smanjuje se vjerojatnost nagomilavanja kolesterola na stijenkama žila kao i
vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se HDL-kolesterol naziva "dobar" kolesterol.
Promjene životnih, posebice
prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju
povišenu razinu kolesterola u krvi. Tek nakon što se prehranom ne uspije sniziti
povišena razina kolesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova,
najčešće statina, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora
prilagođena.
Opće preporuke kod hiperkolesterolemije
Pileću, goveđu i druge mesne juhe prije konzumacije ohladite u hladnjaku dok masnoća ne postane kruta i digne se na površinu te je potom ukonite žlicom.
- Ako imate prekomjernu tjelesnu masu,
smršavite! Iako se visoka razina kolesterola ne može uvijek dovesti u vezu
sa pretilošću, pretile osobe češće imaju povišenu razinu kolesterola nego
osobe adekvatne tjelesne mase.
- Vaš dnevni unos kolesterola ne bi trebao prekoračiti 300 mg
ili čak 200 mg (ako je razina kolesterola izrazito povišena).
- Prije pripreme peradi kožicu
valja ukloniti jer sadrži značajne količine kolesterola.
- Ograničite unos
jaja, jetrica, bubrega i mozga. Ove namirnice izuzetno su bogate kolesterolom.
- Tjedno ne
konzumirajte više od 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih
jela.
- Neka masti u ukupnom kalorijskom unosu osiguravaju do 25-30%
kalorija, od toga zasićene do 8%, višestruko nezasićene do 10%, i jednostruko
nezasićene do 15%.
- Pileću, goveđu i druge mesne
juhe prije konzumacije ohladite u hladnjaku dok masnoća ne postane kruta i
digne se na površinu te je potom ukonite žlicom.
- Prije pripreme crvenog mesa
poželjno je ukloniti sve vidljive masnoće.
- Uvijek birajte mlijeko i mliječne proizvode s niskim
udjelom mliječne masti.
- Kada kuhate tjesteninu izbjegavajte dodavanje ulja,
pri kuhanju riže izbjegavajte dodavanje maslaca ili margarina, kada kuhate
pire-krumpir izbjegavajte dodavanje maslaca i punomasnog mlijeka!
- Pri dodavanju masnoća jelu, prednost dajte maslinovom,
bučinom, repičinom i suncokretovom ulju
- Bjelančevine bi trebale osigurati
15% ukupnog kalorijskog unosa. Bijelo meso peradi, krto crveno, meso kunića,
patke, riba i soja dobri su izvori visokovrijednih proteina. Prema studiji
objavljenoj u časopisu Circulation, osobe čija razina
kolesterola prelazi 6,21 mmol/L, mogu imati koristi ako dnevno konzumiraju
25-50 g sojinih proteina.
- Voće i povrće neka
bude okosnica Vaše prehrane. Ono obiluje antioksidansima koji dokazano sprječavaju oksidaciju LDL-kolesterola
te posljedično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama.
- Topiva vlakna otapaju
se u procesu probave stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti cjelokupan
probavni sustav od apsorpcije različitih tvari, pa tako i kolesterola. Pokazano
je da povišen unos prehrambenih vlakana, bez drugih promjena prehrambenih
navika, može rezultirati smanjenjem kolesterola za 2-4%. Jedna američka
studija pokazala je da dnevni unos 25-30 g prehrambenih vlakana može
rezultirati smanjenjem razine kolesterola za čak 12%.
- Voće i povrće, orašasti plodovi te neke žitarice (zob,
ječam, raž) najbolji su izvor topivih prehrambenih vlakana, ali i biljnih
sterola, tvari kojima su brojne studije dokazale blagotvorno djelovanje na
regulaciju razine kolesterola u krvi.
- Ispitujući utjecaj biljnih sterola na smanjenje
razine kolesterola u krvi došlo se do zaključka da osobe sa graničnim
vrijednostima za visoki kolesterol u krvi (5,17-6,16 mmol/L) imaju najviše
koristi od unosa biljnih sterola. Unos biljnih sterola u dozi od 2,4 g
dnevno može rezultirati smanjenjem razine LDL-a za 9,3-14,6%. Komercijalno,
biljni se steroli najčešće dodaju biljnim uljima, jogurtu, soku od
naranče, margarinu, mlijeku i sojinom mlijeku.
- Ograničite unos kave. Iako su rezultati studija o
utjecaju unosa kave na razinu kolesterola kontradiktorni, do konačnih
zaključaka dobro je držati se umjerenosti. Umjereno znači 2-3 šalice
dnevno.
- Uvrstite u prehranu laneno sjeme. Sjemenke lana kao
dio prehrane sa smanjenim udjelom masti povoljno utječu na rizik od
kardiovaskularnih bolesti u bolesnika s povišenom razinom kolesterola.
- Vježbajte redovito! Tjelovježba povoljno utječe na lipidni profil.
- Dobro planirana vegetarijanska prehrana, prema
brojnim istraživanjima, može polučiti jednako djelovanje na razinu
kolesterola u krvi kao i lijekovi statini koji se koriste u istu svrhu.
Razmislite i o ovoj mogućnosti!