Naribati krupno krastavce, dodati žličicu prirodne, krupne morske soli i ostaviti da stoji 1 sat. Dobro ocijediti (protisnuti), dodati limun, papar, maslinovo ulje i protisnuti češnjak. U to umiješati acidofilno mlijeko ili jogurt koje je također dobro ocijediti na cjedilu ili kroz gazu da bi umak bio čvrst.
Servirati kao umak za čips ili kruh, ili umjesto salate.
Leću operite i namočite preko noći. Idući dan u lonac stavite ulje, popržite luk koji ste prethodno sitno nasjeckali i kada postane staklast dodajte leću, naribanu mrkvu, usitnjeni češnjak, lovorov list, te pirjajte kratko 5-8 minuta na laganoj vatri. Dodajte 1,5 L mlake vode, posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri 45 minuta. Kad je jelo kuhano, dvije kuhače jela sameljite u mikseru kako biste dobili gušću juhu. Prije serviranja u juhu stavite malu žličicu maslaca.
Izvrsno uravnotežena juha dat će dovoljnu količinu proteina, prvenstveno iz leće, masti iz maslinovog ulja i malo maslaca te manje ugljikohidrata, ali su svi oni sadržani u jelu od velike važnosti (vlakna i škrob). Ovo jelo bogato je raspoloživim beta-karotenom i vitaminom A koji se dobije iz maslaca, maslinovog ulja i kuhane mrkve. Nadalje, posjeduje velike količine vitamina E iz maslinova ulja visoke kakvoće i iz maslaca, te visokovrijedne masne kiseline iz leće i maslinova ulja. Budući da je leća izvanredan izvor proteina ili bjelančevina kao i visokovrijednih minerala (posebice ima puno željeza), može uspješno zamijeniti meso. Jedna porcija ovakvog jela daje i do 180 kcal te se može koristiti uz svježu salatu i šnitu integralnog ili kukuruznog kruha kao samostalni obrok.
Narezane šampinjone pomiješati s polovicom usitnjenog crvenog luka, peršinom, usitnjenim češnjakom, solju i paprom. Tom smjesom napuniti pastrve. U zdjelu staviti maslac i pirjati ostatak crvenog luka, celer i mrkvu (narezane na kockice) uz dodatak 1/2 dcl tople vode. Kada povrće postane mekano, stave se u zdjelu punjene pastrve, polije se sve skupa crnim vinom i kuha na laganoj vatri 15 minuta. Služi se uz krumpir kuhan u ljusci.
Specijalisti koji se bave prehranom i dijetolozi koji brižno pripremaju detaljne upute hranjenja za bolesnike i rekonvalescente, jedinstveni su u ocjeni pastrva te je smatraju idealnim mesnim obrokom. Pastrva sadrži zanemarivo male količine kolesterola, a predstavlja dobar izvor polinezasićenih masnih kiselina (važnih spojeva kojih nema u ostalim vrstama mesa). Polinezasićene masne kiseline u svom sastavu imaju više (uglavnom četiri) "slobodna" mjesta na atomima ugljika na koje mogu vezati atome vodika. Najpoznatija od tih masnih kiselina je linolna masna kiselina koja ulazi u sastav brojnih biljnih ulja poput suncokretovog, kukuruznog i sezamovog. Kao izvor polinezasićenih masnih kiselina navode se i ribe, od morskih je to u prvom redu sva plava riba, dok prvo mjesto među riječnim ribama pripada pastrvi.
Zbog tih svojih svojstava pastrva se preporuča i u dijetoterapiji osoba koje pate od bolesti srca i krvnih žila. Prehrana koja pomaže povećanju fluidnosti krvi djeluje prevenitivno u sprječavanju nastanka infarkta.
Nadalje, pastrva je izvrstan izvor visokovrijednih proteina. U svom aminokiselinskom sastavu proteini pastrve sadrže i SVE esencijalne aminokiseline. Sa samo 200 grama mesa pastrve odrasla osoba može zadovoljiti ukupnu dnevnu potrebu za svim esencijalnim aminokiselinama. Stoga je važno je takvu namirnicu uvrstiti i u prehranu sportaša i studenata, odnosno općenito u prehranu svih onih koji su podvrgnuti većim fizičkim ili intelektualnim naporima.
Još je jedna velika prednost ovog mesa. Naime, meso pastrve izrazito je lako probavljivo. U današnje vrijeme kada svi jedemo neredovito i uglavnom u kratkim pauzama puni žurbe, korisne su one namirnice koje neće opteretiti naš probavni sustav i koje nam nakon jela neće ostaviti osjećaj "težine" u želucu. Pastrva je jedna od njih.
Meso visoke kakvoće, nutritivno apsolutno prihvatljvo, lako razgradivo: što se još više možemo tražiti od jedne namirnice? Vjerojatno ništa! Eto zbog čega je važno sjetiti se i upitati za pastrvu u našim ribarnicama kad idemo u nabavu ribe.