Multipla skleroza i prehrana
RECEPTI
Kolač od mrkve
Kolač od mrkve
Ovaj recept predstavlja još jedan dokaz da mrkva kao povrće može rezultirati savršenim okusom ako se kombinira pažljivo sa slatkim sastojcima.
prikaži recept
 

Biskvit


  • 5 bjelanjaka
  • 25 dag šećera
  • 15 dag sirove, sitno naribane i suhe mrkve
  • sok od jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo


Mrkvu naribati dan prije, oko 800 grama, i pustiti da se osuši u pećnici zagrijanoj na 60 °C.

Peći na laganijoj vatri (oko 160°C) dok ne porumeni, te ohladiti.

Krema


  • 0,5 L mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 5 žlica oštrog brašna


Skuhati i u hladnu kremu dodati 15 dkg maslaca i 6 žlica u prah samljevenog smeđeg šećera

Biskvit prerezati i dodati kremu po sredini. Posipati s 5 dag sitno mljevenih oraha.

Analiza jela

Nakon laganog i niskokaloričnog glavnog obroka možemo si dopustiti ovu visokokalorijsku raskoš koja nam donosi pravi melem za nepce ali i veliko bogatstvo u ulju topivog vitamina A (jaje, mrkva, maslac), vitamina E (jaje, maslac, orasi) i te u vodi topivih svih vitamina B-skupine (mlijeko, jaje).

Punjena pastrva u umaku od crnog vina
Punjena pastrva u umaku od crnog vina
Mekano meso pastrve dobija punoću okusa u jedinstvenoj kombinaciji sa šampinjonima, povrćem i uz dodatak - ovog puta – crnog vina.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 pastrve od približno 250 grama
  • 150 grama šampinjona
  • crveni luk
  • peršin
  • polovica korijena celera
  • polovica mrkve
  • dva režnja češnjaka
  • 5 dkg maslaca
  • sol
  • papar
  • 2 dcl crnog vina

Priprema jela

Narezane šampinjone pomiješati s polovicom usitnjenog crvenog luka, peršinom, usitnjenim češnjakom, solju i paprom. Tom smjesom napuniti pastrve. U zdjelu staviti maslac i pirjati ostatak crvenog luka, celer i mrkvu (narezane na kockice) uz dodatak 1/2 dcl tople vode. Kada povrće postane mekano, stave se u zdjelu punjene pastrve, polije se sve skupa crnim vinom i kuha na laganoj vatri 15 minuta. Služi se uz krumpir kuhan u ljusci.

Analiza jela

Specijalisti koji se bave prehranom i dijetolozi koji brižno pripremaju detaljne upute hranjenja za bolesnike i rekonvalescente, jedinstveni su u ocjeni pastrva te je smatraju idealnim mesnim obrokom. Pastrva sadrži zanemarivo male količine kolesterola, a predstavlja dobar izvor polinezasićenih masnih kiselina (važnih spojeva kojih nema u ostalim vrstama mesa). Polinezasićene masne kiseline u svom sastavu imaju više (uglavnom četiri) "slobodna" mjesta na atomima ugljika na koje mogu vezati atome vodika. Najpoznatija od tih masnih kiselina je linolna masna kiselina koja ulazi u sastav brojnih biljnih ulja poput suncokretovog, kukuruznog i sezamovog. Kao izvor polinezasićenih masnih kiselina navode se i ribe, od morskih je to u prvom redu sva plava riba, dok prvo mjesto među riječnim ribama pripada pastrvi. 

Zbog tih svojih svojstava pastrva se preporuča i u dijetoterapiji osoba koje pate od bolesti srca i krvnih žila. Prehrana koja pomaže povećanju fluidnosti krvi djeluje prevenitivno u sprječavanju nastanka infarkta.

Nadalje, pastrva je izvrstan izvor visokovrijednih proteina. U svom aminokiselinskom sastavu proteini pastrve sadrže i SVE esencijalne aminokiseline. Sa samo 200 grama mesa pastrve odrasla osoba može zadovoljiti ukupnu dnevnu potrebu za svim esencijalnim aminokiselinama. Stoga je važno je takvu namirnicu uvrstiti i u prehranu sportaša i studenata, odnosno općenito u prehranu svih onih koji su podvrgnuti većim fizičkim ili intelektualnim naporima.

Još je jedna velika prednost ovog mesa. Naime, meso pastrve izrazito je lako probavljivo. U današnje vrijeme kada svi jedemo neredovito i uglavnom u kratkim pauzama puni žurbe, korisne su one namirnice koje neće opteretiti naš probavni sustav i koje nam nakon jela neće ostaviti osjećaj "težine" u želucu. Pastrva je jedna od njih.

Meso visoke kakvoće, nutritivno apsolutno prihvatljvo, lako razgradivo: što se još više možemo tražiti od jedne namirnice? Vjerojatno ništa! Eto zbog čega je važno sjetiti se i upitati za pastrvu u našim ribarnicama kad idemo u nabavu ribe.

Čokoladna torta
Čokoladna torta
Kolač koji zadovoljava najistančanija nepca i pobuđuje oslobađanje prirodnih endogenih opijata, endorfina koji potiču osjećaj ugode i sreće u našem organizmu.
prikaži recept
 

Sastojci (za tortu promjera 20 cm)

  • 150 g crne čokolade (sa što više udjela kakaa, najmanje 50%)
  • 10 dkg mljevenih oraha
  • 4 jaja
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g brašna
  • 0,5 dL mlijeka
  • 1 dL slatkog vrhnja
  • 125 g maslaca + 10 g za premazivanje lima

Priprema jela

Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za tortu (promjera 20 cm) premažite maslacem.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumance i šećer miješajte mikserom dok ne dobijete svijetložutu smjesu. Dodajte u nju brašno i snijeg od bjelanjaka i dobro je promiješajte.

U posudu ulijte mlijeko, slatko vrhnje i maslac te ostavite na vatri da zakuha. Potom maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu te miješajte dok se ne rastopi. Dodajte mljevene orahe. Umiješajte kremu u smjesu jaja i brašna te izlijte u kalup za pečenje. Smanjite vatru na 160 °C i pecite 20-25 min na (probajte nožem da li je dovoljno pečena iznutra), ostavite da se ohladi i tek potom izvadite iz kalupa. Kad se ohladi pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlagom.

Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Puretina daje visokokvaliteno meso koje se može kombinirati s brojnim dodacima, a u ovom jelu mirisno-osvježavajući okus limuna savršeno se slaže s purećim prsima.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 pureća prsa
  • namaz od zelenih maslina
  • istarski sir
  • maslinovo ulje
  • muškatno vino za podliti
  • bešamel-umak
  • jedan veći limun

Priprema jela

Pureća prsa se razrežu na odrezak debljine 1 cm, lagano se istuku drvenim batom i bez soljenja namažu namazom od zelenih maslina. Na to se po sredini slože kocke (deblje) tvrdog istarskog sira. Zarola se i veže konopcem, poškropi uljem, zalije muškatnim vinom te peče oko 45 minuta na 200 °C. Izvadi se, ohladi i reže.

Složi se na pladanj na koji se prethodno izlije rijetki bešamel-umak u koji se doda sok od jednog limuna.

Prilog je palenta koju oblikujemo u veće kalupe za kolače (medvjeđe šapice).

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(20)
4.7 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.