U jednu litru kipuće vode stavimo jednu veliku žlicu soli i u tom kuhamo medaljone 15 minuta. Nakon toga medaljone izvadimo, ocijedimo i istisnemo suvišak vode. Ostavimo ih da se ohlade, a nakon toga uvaljamo ih u grubo samljevene krušne mrvice i naglo prepržimo na malo maslinovog ulja.
Ovako pripremljena soja zapravo predstavlja idealno glavno jelo uz već spomenutu juhu i prilog. Ovim jelom dobivamo malo kalorija (približno 90 kcal po osobi) a unosimo 40% bjelančevina biljnog podrijetla, 40% ugljikohidrata, 20% visokokvalitetnih masti, iz soje i maslinova ulja.
Osim što je soja jedina namirnica biljnog podrijetla koja sadrži esencijalne aminokiseline (to su one koje su neophodne za normalni rad našeg organizma, a ne mogu se stvoriti u njemu), soja je fantastičan izvor tvari koje djeluju povoljno na naš organizam, a nazivamo ih fitoestrogeni. Osim što su korisni u menopauzi, čini se prema posljednjim istraživanjima da su jako učinkoviti kao pomoćna sredstva u liječenju depresije.
Zrna prosa očistite i skuhajte 10 minuta u vrućoj vodi uz dodatak maslinovog ulja (2 žlice). Ocijedite proso nakon kuhanja i ostavite ga da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhao proso sačuvajte i vruću prelijte preko kus-kusa. Poklopite i ostavite da omekša 10 minuta. Nakon toga ocijedite i pustite zrna kus-kusa da se ohlade.
U zdjelu stavite listiće divlje rige koje ste rukama usitnili na manje komade, dodajte kockice oguljene breskve, kockice oguljene jabuke, proso i kus-kus. Sve lagano posolite grubom morskom soli, začinite limunom, balzamičnim octom i sezamovim uljem.
Ova prekrasna salata prava je riznica nutritivno vrijednih tvari. Kus-kus je parena i drobljena žitarica (tjestenina) koju možemo nabaviti već napola pripremljenu pa nije potrebno dodatno kuhanje već je dovoljno namakanje u toploj vodi ili juhi. Bogata je složenim ugljikohidratima. Proso je namirnica izuzetno bogata silicijem koji je važan za zdravlje kose i noktiju, a ima jedinstven okus koji možemo iskoristiti kao dodatak juhama, salatama ili od njega spremiti tijesto za kolače. U ovoj kombinaciji, važno je da breskve budu prilično zrele, a da jabuka bude reska, kiselkasta. Sezamovo ulje dat će ovom jelu posebnu, egzotičnu aromu.
Pureća prsa ispecite bez ulja na roštilj-tavi. Ohladite i narežite na tanke rezance. Rižu skuhajte u dvostruko većoj količini vode i ohladite. Ananas narežite na male trokutiće. Pomiješajte sve sastojke i pospijte crvenom paprikom (lagano ljuta).
Puretina je jedno od najkvalitetnijih vrsta mesa. Možemo za potrebe pripreme ove salate upotrijebiti i svinjski lungić koje je isto tako posno meso. Ovo jelo može se poslužiti i za ručak i za večeru, a ananas će dodatno olakšati probavu ovog jela jer će svojim enzimom bromelinom pomoći u razgradnji mesa. Riža daje zalihe ugljikohidrata i time rezervu energije, pa će ukućani biti zahvalni na ovom obroku nakon napornog dana provedenog u plivanju i fizičkoj aktivnosti. Posebno se ovakvo jelo preporuča sportašima i djeci u razvoju.