Pureća prsa se razrežu na odrezak debljine 1 cm, lagano se istuku drvenim batom i bez soljenja namažu namazom od zelenih maslina. Na to se po sredini slože kocke (deblje) tvrdog istarskog sira. Zarola se i veže konopcem, poškropi uljem, zalije muškatnim vinom te peče oko 45 minuta na 200 °C. Izvadi se, ohladi i reže.
Složi se na pladanj na koji se prethodno izlije rijetki bešamel-umak u koji se doda sok od jednog limuna.
Prilog je palenta koju oblikujemo u veće kalupe za kolače (medvjeđe šapice).
Mrkvu naribati dan prije, oko 800 grama, i pustiti da se osuši u pećnici zagrijanoj na 60 °C.
Peći na laganijoj vatri (oko 160°C) dok ne porumeni, te ohladiti.
Skuhati i u hladnu kremu dodati 15 dkg maslaca i 6 žlica u prah samljevenog smeđeg šećera
Biskvit prerezati i dodati kremu po sredini. Posipati s 5 dag sitno mljevenih oraha.
Nakon laganog i
niskokaloričnog glavnog obroka možemo si dopustiti ovu visokokalorijsku raskoš koja nam donosi pravi melem za nepce ali i veliko bogatstvo u ulju topivog vitamina
A (jaje, mrkva, maslac), vitamina E (jaje, maslac, orasi) i te u vodi topivih
svih vitamina B-skupine (mlijeko, jaje).
Luk ogulite, prepolovite, narežite na tanke rezance i zajedno sa zdrobljenim češnjakom stavite na zagrijani maslac da zamre. Podlijte toplom vodom (ili vinom) i pirjajte približno jedan sat, na vrlo laganoj vatri. Povremeno podlijevajte vodom da luk ne potamni. Kruh narežite na kockice I namočite u mlijeko. Istisnite ga i umiješajte u juhu, te kuhajte na tihoj vatri otkriveno još pola sata. Zatim juhu procijedite i začinite ribanim ementalerom, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako je previše gusta, dolijte još tople vode i stavi te na vatru da kratko proključa. Razdijelite juhu u zdjelice, pospite ribanim parmezanom i poslužite vruće.
Siromašno proteinima, ali
bogato složenim ugljikohidratima i vlaknima topivim u vodi, ovo jelo izvrsna je
preporuka svima koji imaju problema s bolovima zglobovima, cirkulacijom i
koncentracijom. Jelo je kalorično (jedan obrok daje približno 350 kcal), ali u
kombinaciji s niskokaloričnim glavnim jelom daje izvrstan uvod u jedan izdašan,
a opet lagan zimski ručak. Ovo jelo zapravo predstavlja pravi primjerak
izvrsnog zimskog toplog obroka. Kada se priprema pažljivo i polagano, ovakva
juha daje sve blagodati koje u sebi sadrži jedinstvena namirnica - crveni luk.
U sebi luk sadrži tvari koje djeluju protuupalno i pomažu dekongestiji -
otapanju sluzi u sinusima i katara u plućima. Takvo jelo moralo bi se naći
jednom tjedno na našim jelovnicima tijekom zime.