Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = jabuka, 100 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9% m.m., 240 g
1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = svježi posni sir, 60 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = raženi kruh, 60 g
Juha od povrća, obrana,
bez tjestenine = 1 tanjur
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH) =
salata od rajčice, 100 g +
kupus salata, 100 g
2 jedinice iz
skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = rizi-bizi
(pirjana riža, 90 g
+ pirjani grašak, 50 g)
1 jedinica iz skupine
VOĆE
(15 g UH) = grožđe, 90 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = naravni
pileći fi le, 60 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 10 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = kompot od
jabuka bez šećera, 160 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE (5 g UH) =
povrće za ribu, 100
g + **zelena salata s
celerom, 100 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = kuhana
kukuruzna krupica
(žganci), 120 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo ulje, 10 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = kuhani oslić, 60 g
(Brodeto od oslića)
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.