Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
2 jedinice iz skupine KRUH i zamjene
(30 g UH) = integralno pecivo, 60 g
2 jedinice iz skupine MESO i zamjene
(0 g UH) = toast pureća šunka, 60 g
• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin light, 5 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik,
240 g
2 jedinice iz
skupine VOĆE
(30 g UH) = jabuka, 200 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(15 g UH) = kukuruzni kruh, 35 g
1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = topljeni sir, 30 g
Juha od povrća, obrana, bez
tjestenine
= 1 tanjur
2 jedinice iz skupine POVRĆE
(10 g UH)= mahune salata, 100 g +
cikla salata, 60 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (30 g UH)
= restani krumpir, 200 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečeni pureći zabatak, 60 g
1 jedinice iz skupine
VOĆE (15 g UH)
= breskva, 140 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
1 jedinica iz skupine KRUH i
zamjene (15 g UH) = raženi kruh, 30 g
1 jedinica iz skupine MESO i zamjene (0 g
UH) = tunjevina, konzervirana bez ulja, 30 g
• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) == masline (neslane), 30 g
2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = grožđe, 180 g
2 jedinice iz skupine POVRĆE
(10 g UH) = pirjane bukovače,
100 g + mješana salata, 100 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (30 g UH)
= pirjana riža (integralna), 120 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena nemasna svinjetina, 60 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = kefir, 240 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(15 g UH) = dijabetički keksi,
22 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.