252 kJ (60 kcal)
Energijska vrijednost
// Voće
svježe, sušeno, kompoti, sokovi
1 jedinica sadrži:
15 g ugljikohidrata
ananas |
120 g |
banana |
60 g |
breskva |
140 g |
borovnica |
100 g |
brusnica |
100 g |
dinja |
100 g |
grejp |
155 g |
grožđe |
90 g |
jabuka |
100 g |
jagoda |
190 g |
kivi |
100 g |
kruška |
100 g |
kupina |
100 g |
lubenica |
190 g |
nektarina |
120 g |
mandarina |
120 g |
naranča |
100 g |
ribiz |
200 g |
smokva (svježa) |
75 g |
marelica |
135 g |
šipak, nar |
80 g |
šljiva (svježa) |
100 g |
šljiva (suha) |
25 g |
trešnje |
80 g |
višnje |
100 g |
kompot gotovi (bez šećera) |
160 g |
voćni sok (bez šećera) |
120 g |
voćna salata |
100 g |
džem (bez šećera) |
40 g |
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.