Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9% m.m., 240 g
4 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(60 g UH) = integralno
pecivo, 90 g + zobene
pahuljice, 20 g
4 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = toast pureća šunka, 90 g
+ kuhano jaje, 1 kom
2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = mandarine, 240 g
• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin light, 5 g
Pileća juha, obrana, s
tjesteninom = 1 tanjur
2 jedinice iz skupine POVRĆE
(10 g UH)
= pirjani šampinjoni, 100 g
+ kupus salata s krastavcima, 100 g
5 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene (75 g UH)
= tjestenina za juhu, 20 g + kukuruzni
kruh, 35 g, + pirjana riža, 120 g, +
pirjani grašak, 100 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena
piletina, 90 g
2 jedinice iz skupine
VOĆE (30 g UH)
= pečena jabuka s
cimetom, 200 g
• 4 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 20 g
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH)
= kuhana blitva, 100 g + rajčica
salata, 100 g
4 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (60 g UH)
= kuhani krumpir, 200 g +
raženi kruh 60 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena škarpina, 90 g
• 3 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo ulje, 15 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = jogurt light, 240 g
2 jedinice iz skupine
VOĆE
(30 g UH) = kivi, 200 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.