Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH) = graham
pecivo, 100 g
2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = kruška, 200 g
1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin s
jogurtom, 5 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pileća prsa
u ovitku, 60 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9%
m.m., 240 g
Pileća juha, obrana, s
tjesteninom = 1 tanjur
2 jedinice iz
skupine POVRĆE
(10 g UH) = zelena salata,
100 g + mrkva, 60 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (45 g UH)
= tjestenina za juhu, 20 g +
pirjana riža (integralna), 120 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena
nemasna svinjetina, 90 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo ulje, 10 g
2 jedinice iz skupine
VOĆE (30 g UH)
= pečena jabuka s
cimetom, 200 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = kivi, 100 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH) = kuhana
brokula, 100 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (30 g UH)
= kuhani krumpir, 200 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena škarpina, 60 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo ulje, 10 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.