189 kJ (45 kcal)
Energijska vrijednost
// Masnoće i zamjene
ulje, margarin, maslac, sjemenke, orašasti plodovi, vrhnje, slanina
1 jedinica sadrži:
0 g ugljikohidrata i bjelančevina
od 1 do 3 g masti
NEZASIĆENE MASNOĆE |
ulje: maslinovo, bučino, sojino, repičino, suncokretovo, od kukuruznih klica, sezamovo |
5 g |
margarin mekani |
5 g |
sjemenke bundeve, sezam |
5 g |
sjemenke suncokreta |
7 g |
bademi, orasi |
8 g |
lješnjak, kikiriki, pistacije (neslano, neprženo) |
10 g |
maslac od kikirikija |
5 g |
kokosov orah - brašno |
15 g |
avokado |
30 g |
masline (neslane) |
30 g |
majoneza |
5 g |
ZASIĆENE MASNOĆE |
vrhnje kiselo: 12% m.m. |
30 g |
slanina (sušena) |
10 g |
maslac |
5 g |
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.