Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
2 jedinice iz skupine
VOĆE
(30 g UH) = jabuka, 200 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(45 g UH) = integralno
pecivo, 90 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pureća prsa
u ovitku, 60 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g
Juha od povrća, obrana,
s tjesteninom = 1 tanjur
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH)
= mahune salata, 100 g + cikla
salata, 60 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (45 g UH)
= tjestenina za juhu, 20 g +
restani krumpir, 200 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečeni pureći zabatak, 90 g
2 jedinice iz skupine
VOĆE (30 g UH)
= breskva, 280 g
• 3 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 15 g
2 jedinice iz skupine
POVRĆE (10 g UH)
= pirjane bukovače, 100 g +
mješana salata, 100 g
3 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene (45 g UH)
= pirjana riža (integralna), 180 g
3 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
pečena nemasna svinjetina, 90 g
• 3 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo
ulje, 15 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = kefir, 240 g
1 jedinica iz
skupine VOĆE
(15 g UH) = grožđe, 90 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.